Smart Slider with ID: 2

Rólam

A dolgok mibenléte, a “mi miért? és hogyan működik?” kérdések, az ok-okozati viszonyok megértése kötik le a figyelmemet az életben és a hivatásomban egyaránt.

2008-ban a gyógymasszázs révén került látóterembe az emberi test kezelése. Az akkoriban fejlődésnek indult manualitásom figyelmemet gyorsan a manuális terápiák és a “hands-on” módszerek felé terelte. Később már gyógytornászként töltött diploma utáni éveimben is fennmaradt az érintésen alapuló koncepciók iránti érdeklődésem, mely 2013-ban manuálterápiás postgraduális egyetemi végzettséghez vezetett.
A továbbképzéseken szerzett tudásomat a hozzám forduló páciensek tették életszerű tapasztalattá. Minden egyes kezelésemben, minden egyes elvégzett fogásomban tanulok valami újat, melyet hasznosítva egyre bővebb ismeretanyaggal állhatok vendégeim részére.

Fontosnak tartom a tudománnyal való együtthaladást, de a régi elméletek és módszerek megfontolását is, más kollégák véleményét, az építő kritikát.

Úgy hiszem, az emberi természetről felhalmozott tudásunk hatalmas, de véleményem szerint még mindig hiányos. A történelem során mindig rendelkezésre állt a tudomány számára az ember a testével, az elméjével, a lelkével, az életével, mégsem mondhatjuk el, hogy kifogástalanul ismerjük.

Az elmúlt években olyan ismeretek kerültek a látóterembe, melyek bár tudományos alapokon bizonyított hatásfokúak, mégsem fokokban és centiméterekben bizonyítanak, hanem életszerűségben. Gyógytornász-mauálterapeutaként kompetens tudás birtokába jutottam, mellyel hatásos testkezeléseket végeztem, de továbbra is kerestem azt a holisztikus látásmódot, azt a tudást, amivel láthatom és megérthetem a testben rejlő ok-okozati összefüggéseket. A választ az emberi test kötőszöveti rendszerében találtam meg. Minden megszerzett és egyben folyamatosan fejlődő tudásom a “fascia”-ról szól. Az elmúlt évek keresései vezettek el engem a TestSzobrászathoz, egy magyar strukturális integrációs irányzatához, a Cransiosacralis terápiához és a Viscerális manipulációhoz.

Praxisomban dominál a mozgásszervi megközelítés, a csont-ízületi mobilizációs technikák, a TestSzobrászat és a Craniosacralis terápia. További konzulátciós lehetőséggel és kiterjedt szakmai ismerettséggel tudok a hozzám forduló emberek segítségére lenni.

2007 – 2008 – Gyógymasszázs
2007 – 2011 – Gyógytornász
2011-2013 – Manuálterápia (Semmelweis Egyetem)
2012 – PNF I-II. (Propioceptív Neuromuscularis Facilitáció)
2013 – PNF III.
2014 – 2015 – Craniosacralis terápia I-II. , Somatoemotional release I.(Upledger Institute Hungary)
2014 – PNF IV. Orthopeadics / Neurology
2015 – 2017 – TestSzobrászat
2015 – Visceralis manipuláció I-II.
2017-től TestSzobrász képzések szupervízora
2018 – TestSzobrász mestervizsga

2018 – Csont-ízületi manipulációs technikák a manuálterápiában

2020 – Akupresszúra és Hagyományok Kínai Orvoslás (HKO) és Integrált / funkcionális orvoslás tanulmányok

Szolgáltatások

Manuálterápia
TestSzobrászat (3 és 12 alkalmas kezelés)
Craniosacralis kezelés
Állkapocsízület kezelése
Manuálterápia

Manuálterápia

Elsősorban az emberi test mozgatószervrendszer visszafordítható elváltozásaira alkalmazott módszer. Fogásrendszerét és elméleti hátterét a csontkovács mesterség, az oszteopátia és kiropraktika képezi, melyet a nyugati orvoslás továbbfejlesztett. A kezelések során az esetleges funkciózavarok hátterében lévő strukturális (csont-ízületi-, lágyrész-) elváltozások vizsgálata és kezelése zajlik az általam ismert összes manuális koncepció által.

A kezelések a testfelépítés rendezésén keresztül tünetorientáltak. A kóröténet megismerését követően speciális manuálterápiás vizsgálatokkal szűkítem a fókuszt a problémára és keresem a tünetet kiváltó okot, amely számos esetben nem a panaszos testterületen, hanem attól távolabb található. A vizsgálatok során nyert eredményeket a hozott radiológiai felvételekkel (röntgen, CT, MRi stb.) együtt kiértékelve tájékoztatom a pácienst testének strukturális és funkcionális állapotáról, valamint az általam felállított kezelési tervről. A vizsgálat alapját képezi a részletes testtartáselemzés (TestOlvasás), amely segítségével a páciens egyéni tájékoztatást kap a saját testéről, a lágyrészrendszere (izmok, szalagok, ínak stb.) állapotáról és a csontváz testben elfoglalt pozíciójáról.

Fontos az, hogy én mit tehetek a páciens állapotáért, de még fontosabb az, hogy a páciens mit tehet saját magáért. Az orvos által felállított diagnózis (pl. ízületi kopás, porckorong elváltozások) már a követezménye egy strukturális vagy funkcionális állapotnak, amelyhez a testtartásban, az életritmusban vagy az életmódban fellelhető tendencia vezetett. Ennek felismerése kardinális a tünetek alakulásában. Sok esetben ajánlok olyan testgyakorlatot, amely segít megtörni a tünetek kialakulásához vezető tendenciát.

TestSzobrászat (3 és 12 alkalmas kezelés)

TestSzobrászat

A TestSzobrászat egy strukturális integrációs irányzat, amely 3 és 12 alkalmas kezelési szériákban működik a testtartás harmóniájának kialakításában. A kezelésekben az ember kötőszövetes hálózatával (fasciarendszer) dolgozunk a testtartás fejlesztése érdekében. Ezek a kezelések egymásra épülve segítik az emberi testet a függőleges tartáshoz és annak vízszintes egyensúlyához a gravitációban. Bármelyik szériáról legyen szó, a TestSzobrászat alapvető célja a testtudat kialakítása vagy növelése attól függően, hogy adott esetben a vendég milyen szinten áll. A kezelések egyéni módon és tervezéssel zajlanak, melyek irányát alapjaiban a vendég céljai határozzák meg illetve a TestOlvasás (testtartás elemzés) eredménye segít felállítani az egyéni “kezelési protokollt”. A kezelések tervezése ugyanakkor a tapasztalt testi változásokkal együtt változhat és fejlődhet. A fennálló testérzetek, tünetek a test szöveteinek átrendeződésével változhat vagy akár a korábban fennálló krónikusabb diszkomfortos állapotok akár meg is szűnhetnek. Mindez a kezelések esetleges jótékony mellékhatása, de a TestSzobrászat ettől függetlenül nem tekinthető tüneti terápiának.

Minden TestSzobrász szériát személyes konzultáció előz meg.

3 kezeléses széria

A széria 3 kezelése tulajdonképpen a 12 kezeléses széria integrációs fázisának kezelései. A 12 kezeléses szériában betöltött szerepe abban rejlik, hogy segít összhangba hozni az egyes testrészek működését, kialakítani a különböző testrégiók egymásrautaltságát és segíti a kezelés által okozott megváltozott testi statika, tehát a módosult testtartás testtudattá alakítását. A 3 kezelés önmagában akkor a leghatékonyabb ha az ember már egyszer túl van a 12 kezelésen és minimum 6-12 hónap elteltével további fejlődést kíván elérni a már integrált testével.

A tapasztalatok azt mutatjk, hogy a 12 kezelés nélkül felvett 3 kezeléses széria is érezhető és látható változásokat eredményeznek. A 3 kezeléses szériát továbbá azoknak ajánljuk, akik szeretnék kipróbálni a TestSzobrászat hatásosságát, de még nem köteleződnének el a hosszabb szériában.

VÁLTOZTATÁS! 2019. szeptember 2-től a 3 kezeléses széria programját megváltoztatom a praxisomban. Tapasztalataim alapján egy további kezeléssel növelhető a 3 kezeléses széria hatékonysága (az alsó végtagokkal folytatott munka bővül) , így a továbbiakban a 4 kezeléses szériara lehet nálam jelentkezni.

12 kezeléses széria

A 12 kezeléses szériában a legfőbb cél a megváltozás a vendég igényei alapján. Ennek érdekében érdemes céltudattal és motiváltásggal belevágni a 12 kezelésbe. A kezelések során fokozatosan lebontjuk a meglévő testtartási mintákat, úgymond differenciáljuk az emberi test szöveteit, majd az utolsó 4 kezelésben integráljuk a szabadabb, testi kompenzációkat már mérsékeltebben vagy egyáltalán nem tartó szöveteket a testtudatba. Az integrált test nagyvonalakban erősebb, ugyanakkor szabadabb mozgás lehetőségét hordozza magában. A valódi eredménye a rendezettebb, harmónikus test, amit a TestSzobrászatban integrált testnek hívunk. A gravitációval szemben felépített jobb felállás hatékonyabb testhasználatot jelent a minadennapi tevékenységekben, legyen az akár sport, a házi munka elvégzése vagy az ember legalapvetőbb mozgása, a séta, de a szellemi munkát is megemlíthetjük. Azzal, hogy a fizikai realitásban a helyére kerül a test, új lehetőségek állnak rendelkezésre a testi tudatosságban. A régebb óta fennálló test-vagy életállapotok “bemozdulnak”, változik az érzékenységünk a mindennapokban ért impulzusokra, amelyekre a megváltozott figyelemmel adekvátabb döntéseket hozhatunk.

A 12 kezelés végeztével nincs szükség több kezelésre, az integrált test a felszabadultabb kötőszöveti viszonyok mellett viszont tovább változik, amely időben hónapokban, években mérhető. További fotókontrollokat szoktunk ajánlani a változás utánkövetése érdekében.

A 12 kezeléses szériát azoknak az embereknek ajánljuk, akik készek a fizikai változásra, megfogalmazható céljuk, motivációjuk van a testükkel vagy az életükkel kapcsolatban.

Craniosacralis kezelés

Craniosacralis kezelés

A szív- és légzésritmuson kívül létezik a testben még egy nagyobb ritmus, amely szervezetünk vitalitást nagyban meghatározza. Ez a ritmus a craniosacralis rendszerben történő agyvíz (liquor) áramlásából (termelődés és felszívódás) fakad. Az elnevezés a gerinc két végpontjának latin nevéből, a cranium (koponya) és sacrum (keresztcsont) szavakból áll össze. A két anatómiai pont között húzódik a központi idegrendszer élettani tere egy zárt hidraulikus rendszerben. Ebben a rendszerben az agyvíz termelődésekor tágulás következik be, felszívódáskor pedig csökken a nyomás. Ez a nyomásváltozás, a craniosacralis ritmus, érezhető a koponyán, valamint a központi idegrenszerhez kapcsolódó kötőszövets kapcsolatok révén az egész testen. Az agy- és arckoponya csontjai közötti összeköttetések (a varratok) egészen apró mozgást engednek és ezt a szabadsági fokot kihasználva a craniosacralis ritmus a koponya összes csontját meghatározott irányban mozgatja meg. Ezt és a ritmus más tulajdonságait értékelve felállítható a státusz a test craniosacralis állapotáról. Miért is van erre szükség? A testben manifesztálódó feszültésg több szinten lehet jelen: a mozgásszervi (izmok, inak, szalagok, csontok), zsigeri és az idegrendszeri struktúrák szintjén. A rendszerek nem teljesen szeparálhatók egymástól, így ha valami oknál fogva a feszültésg megjelenik az egyik rendszerben, az áttevődhet a másik rendszerre is. Az idegrendszeri szinten megjelenő feszültség a legváltozatosabb neurológiai tüneteket képes okozni, melynek nem feltétlenül van bármilyen orvosi diagnosztikus eszközzel fellelhető jele. A craniosacralis terápiában harmonizálható a craniosacralis rendszer.

Többek közt a felsorolt esetekben is hatásos kezelés tud le a craniosacralis terápia:

 • Fejfájás, migrén
 • Fülzúgás
 • Szédülés
 • Krónikus fájdalom szindrómák
 • Stressz, szorongás
 • Állkapocs ízületi és fogászati problémák
 • Női kismedencei régió panaszai (menstruációs zavarok, ciklusproblémák stb.)
 • Viselkedésproblémák, tanulási nehézségek, koncentrációs nehézségek

Állkapocsízület kezelése

Állkapocs izület kezelése

Az állakpocs témáját bár külön tárgyaljuk, hiszen speciális területe ez a manuálterápiának, de semmivel sem különb terület, mint az emberi test bármely más pontja. Kiindulásként azt érdemes figyelembe venni az állkapocs ízülettel (craniomandibularis vagy temporomandibularis ízület) kapcsolatban, hogy a test felől ez az utolsó nagyízület, ami még képes kompenzálni a test diszharmóniáit és aszimmetriáit. Pozíciójára, és ezáltal funkciójára is, hatással van a fej és a nyak statikája, az, hogy a nyak alatt hogyan áll továbbá a vállöv, a bordakosár, a gerinc, a medence valamint az, hogy a felsorolt testrégiók között milyen lágyrészfeszülések dolgoznak azon, hogy a test megálljon a gravitációval szemben. Az állkapocs a hangképzés és az emésztés funkciójának kulcseleme, továbbá érdemes evidenciában tartani azt, hogy az emberi szervezet gyakran alkalmaza ezt a régiót a stressz levezetésére (fogcsikorgatás/bruxizmus) is. Mindezek figyelmebevételével válik ok-okozati terápiává az állkapocs kezelése a manuálterápiában. A klasszikus manuálterápiás és lágyrészmobilizációs fogások mellett, szájban is történnek kezelő fogások és a fej felöli feszültésgek kezelésében alkalmazom a craniosacralis kezelést is.

Fogszabályozás előtt vagy már közben, esetleg utólag is érdemes konzultálni az állakapocs manuálterápiás kezelését illetően. A fogszabályozás procedúrája közben a manuálterápia időzítése a fogszabályzó időszakos beállításának időpontjától függ.


Vegye fel velem a kapcsolatot

Árak

Manuálterápia / Cranosacralis kezelés / Állkapocskezelés

15.000 – 25.000 Ft
/ alkalom

 • Az első alkalom 1,5 óra – 25.000 Ft (2023. szeptemberig a régi ár érvényes (23.000 Ft)
 • Manuálterápia, Craniosacralis vagy állkapocs kontroll kezelések 45 percesek – 15.000 Ft
 • Anamnézis
 • Orvosi dokumentáció és radiológiai képek kiértékelése
 • TestOlvasás és funkcionális vizsgálat
 • Kezelés


Időpontok

Testszobrászat

22.000Ft
/ alkalom

(az ár 2023. szeptembertől megkezdett kezelési szériákra érvényes. Ez idő előtt megkezdett szériákra a régi ár érvényes)

 • A kezelések 1,5 óra
 • TestOlvasás
 • Fotódokumentáció
 • Kezelés


Időpontok

Konzultáció

10.000 Ft

 • A konzultáció időtartama 45 perc
 • Anamnézis
 • Orvosi dokumentáció és radiológiai képek kiértékelése
 • TestOlvasás és funkcionális vizsgálat


Időpontok

Elérhetőségek

Szerencsés Ferenc
1122 Budapest, Krisztina körút 2-4.
(13-as kapucsengő /Bános/, Félemelet)
Rendelési idő
Monday 13:45 – 18:15
Tuesday 13:45 – 18:15
Wednesday 08:00 – 16:00
Thursday 08:00 – 16:00
Friday Zárva
Saturday Zárva
Sunday Zárva