Szerencsés Nikolett vagyok, Naliní női jógaoktató

Főiskolai éveim alatt szociálpedagógiát tanultam. Munkám során először szociális munkatársként, később szakmai vezetőként szereztem gyakorlati tapasztalatot a szakmában.

Leginkább ezekben az években erősödött fel bennem a lélek működésének megismerése iránti igény. Szerettem volna megérteni az emberekben zajló mélyebb folyamatokat, az okokat, összefüggéseket és igyekeztem az elérni kívánt cél megfogalmazása után a legjobb tudásom szerint segítő kezet nyújtani a megoldás felé vezető úton.

Másik érdeklődési területem a mozgás, már gyerekkorom óta része volt az életemnek, ám ez egy időre háttérbe szorult. 2018-ban döntöttem úgy, hogy részt veszek egy jógaórán. Az ott tapasztaltak hatására pár hónappal később jelentkeztem egy hatha jógaoktató képzésre. Egyre jobban érdekelt a jóga világa. Szerettem volna látni, hogy mi van az ászanákon túl, mi az, ami ki tud szakítani a csapongó gondolataim közül.

A hatha jóga a testi egészség fejlesztésének és megőrzésének tudománya. Az egyik legismertebb jógairányzat. Kiegyensúlyozza az aktív és passzív energiákat a testben. Minden mai jógafajta a hatha jóga ősi alapjaira épül. Gyakorlatai kiegyensúlyozzák a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszert, így minden szervre és azok működésére is hatnak.

A következő lépés a Naliní női jógaoktató képzés volt. A női jógát az első pillanattól kezdve küldetésemnek érzem.

Mélyebb összefüggéseket sikerült megértenem a yin jógával való megismerkedésem kapcsán, ami a kötőszöveti rendszerben futó meridiánokkal dolgozik a kínai öt elem tanán/rendszerén keresztül.

A yin jóga a kínai yin-yang szemléletből ered. A yin jógát hosszabb ideig kitartott, talajon végzett gyakorlatok jellemzik. A gyakorlás során a cél nem az izmok, hanem a mély kötőszövetek, szalagok nyújtása. A kötőszöveti rendszerben futnak az energiapályák, ahol a különféle elakadások az egyensúly és ez által az egészség felborulását okozhatják.

A yin a női minőséget, a befogadót, a lefelé áramlót, földelő minőséget foglalja magába, a yang a férfi minőség, az aktivitás, cselekvés fogalmaihoz kapcsolható. A yin jóga az érzelmeinkre, a mentális egészségünkre is jótékonyan hat, több szempontból is tudja támogatni a női jógagyakorlást.

Mi nők, ciklikusan működünk. A női menstruációs ciklusban van olyan időszak, amikor kiáradóak vagyunk, máskor pedig inkább introvertáltság jellemez bennünket. A női ciklust figyelembe véve a menstruáció alatti napokban többnyire mély, befelé húzódás, passzivitás az, amin átmegyünk. Érdemes a menstruációs időszakban egy kicsit lelassítani. Ezt a hormonrendszer változásai is segítik.

Ilyenkor a női testnek pihenésre van szüksége. Javasolt kerülni az intenzív jógagyakorlást. A yin jóga lelassít, a cél, hogy egy mély, ellazult állapotot érjünk el.  A pihentető gyakorlás pedig segíti a menstruációs folyamatokat.

Körülbelül egy éve tartok rendszeresen kiscsoportos női jógaórákat.

Naliní női jóga

Mi a Naliní női jóga?

A Naliní női jóga segíti a nőiség megélését fizikai és lelki szinten egyaránt. 

A jógaórákon sok olyan gyakorlattal találkozhatsz, amelyek különböző női problémák megoldásában segítenek. Ezek a gyakorlatok sok tekintetben fiziológiai hatásuk szempontjából hasznosak, azonban a női problémák mindig a nőiségnek a megélésében jelentkező lelki háttérre hívják fel a figyelmet. A gyakorlatok közben felmerülő testérzetek, fizikai változások, érzelmek, emlékek útmutatóul szolgálnak a benned zajló folyamatok jobb megértéséhez.

A női jógaórákon:

– minden alkalommal beszélgetünk egy adott témáról és ennek megfelelően végzünk jógagyakorlatokat

– kondicionáljuk, erősítjük a medencealapi izmokat

– foglalkozunk az esetleges betegségek mögött gyakran megjelenő tudatalatti kiváltó okokkal (az intim területeket érintő betegségekkel és azok lelki vonatkozásaival pl.: meddőség, mióma, ciszta, endometriózis)

– a menstruációval

– a női erővel

– az érzelmekkel

– a méh működését harmonizáló technikákkal

– a mell egészségével

– a női szerepekkel

– megtanuljuk a stresszoldás módszereit (foglalkozunk a három fő női stressz területtel)

– a jógagyakorlatok segítségével és az érzetfigyeléssel növeljük a tudatosságot, amely segít megérteni önmagunkat és a körülöttünk lévő világot

Mit ad még a női jóga?

  • Megtartó női kört, ahol része lehetsz egy összetartó és támogató csoportnak.
  • A női jóga figyelembe veszi a női ciklust a gyakorlás során.
  • Információt kapsz arról, hogy az ászanák mire hatnak, így tudni fogod, hogy mit miért csinálsz.
  • A gyakorlás hatására a hormonális működés kiegyensúlyozódik az immunrendszer működése hatékonyabbá válik.
  • Növekszik a kontroll az érzelmek felett.
  • Növekszik a stressz tűrő – és feldolgozó képesség.

Önismeret, figyelem, fegyelem, összpontosítás, testtudatosság, egyensúly, testi-lelki egészség, stresszkezelés, bátorság, hit és bizalom önmagunkban, hiszem, hogy ahogyan nekem is, úgy mindenkinek van egy története, ami elhozza őt a jógaszőnyegre.

2018 Hatha Jógaoktató képzés – Samadhi Jógastúdió

2019 – 2020 Naliní Női Jógaoktató képzés – Padma Jógastúdió

2020 Yin Jógaoktató képzés – Amasole Jógastúdió

2020 Az öt elem az érzelmek tükrében (Yin Jógaoktatói továbbképzés)

2021 – jelenleg is Naliní Női kör és Szertartásvezető képzés – Padma Jógastúdió

 

További információ kérése lehetséges az info@strukturalisterapia.hu email címen vagy a 06705405477-es számon